Vijf Nederlandse leveranciers hebben in het kader van ons onderzoek een enquête ingevuld en geretourneerd.
Uit de resultaten blijkt, dat alle leveranciers in de volgende stappen van het verstrekkingsproces zelf voorzien:
In iets mindere mate (80% van de leveranciers) waren zij ook betrokken bij:
Kinderen en hun ouders vinden hun weg naar een leverancier op verschillende manieren, zowel formeel als informeel. Bijvoorbeeld via mond-tot-mond reclame (het delen van de goede ervaringen van families en ouder-/patiëntenverenigingen); verwijzing door behandelteams, therapeuten, zorginstellingen, scholen, woonvormen, zorgverzekeraars; demonstraties en presentaties op beurzen en congressen; het zoeken van informatie op internet/website van een leverancier, nieuwsbrief, social media en/of per telefoon.
Over het algemeen blijkt dat de leveranciers een heel duidelijke positie in de verstrekking van hulpmiddelen voor communicatie en OC innemen en hier ook belang bij hebben. Op dit gebied ligt tevens veel expertise bij de leveranciers. Zij spelen vaak een belangrijke rol voor ouders bij het vinden van de weg naar OC. Alle leveranciers demonstreerden het gebruik van hulpmiddelen bij de individuele persoon. Verder stemmen alle leveranciers high-tech hulpmiddelen op de individuele gebruikers af en stellen deze voor hen in. Maar uit de interviews met de ouders kwam naar voren dat deze soms het idee hadden onvoldoende keuzemogelijkheden te hebben en niet altijd de gewenste en benodigde hoeveelheid ondersteuning en begeleiding door de leveranciers te hebben ontvangen. Andersom gaven de antwoorden van de leveranciers blijk van kennis en expertise en een duidelijke processtructuur die tijdens de verstrekking van een hulpmiddel op het gebied van OC gevolgd wordt. Op enkele uitzonderingen na gaven de leveranciers aan dat de financiering van hulpmiddelen op dit gebied over het algemeen goed geregeld was via de zorgverzekeringswet indien de kinderen thuis wonen en via de AWBZ als de kinderen in een instelling verblijven.
De meest bepalende factoren die van belang zijn voor succesvol gebruik van high-tech hulpmiddelen of software zijn volgens de leveranciers: gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, robuustheid, en bedienbaarheid, mogelijkheden tot meegroeien met de ontwikkeling van het kind, een gemotiveerd kind en gemotiveerde communicatiepartners en bereikbaarheid.
Om meer informatie over low-tech en high-tech communicatiehulpmiddelen te verkrijgen en/of als u overweegt een hulpmiddel aan te schaffen, kunt op onderstaande links klikken om naar de betreffende websites van de Nederlandse en Vlaamse leveranciers te gaan.
In samenwerking met
Hans van Balkom, Leerstoel OC
Radboud Universiteit Nijmegen
Met financiële ondersteuning van
Fonds NutsOhra en het Revalidatiefonds
Het projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie maakt deel uit van het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool en van het programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie van het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).
Projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie | Lectoraat Technologie in de Zorg | Programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie EIZT | Henri Dunantstraat 2 | 6419 PB Heerlen
e-mail: info@wegwijzeroc.info