Dit zijn technologische communicatiehulpmiddelen al dan niet met spraakuitvoer. Deze systemen vereisen elektriciteit (of batterijen of accu’s) om te functioneren en variëren van lichtgewicht communicatiehulpmiddelen, schakelaars en knopjes met één spraakboodschap tot meer complexe systemen waarmee tekst omgezet kan worden in kunstmatige spraak via spraaksynthese. [Bron: Wegwijzer OC project; verklarende woordenlijsten; 2/2014]
Naast specifieke apparaten zijn er ook apps en software programma's die gebruikt kunnen worden om communicatie te ondersteunen.
De Hulpmiddelenwijzer van Vilans biedt onafhankelijke informatie over de volgende soorten high-tech hulpmiddelen:
Ook het Vlaamse Kenniscentrum Hulpmiddelen biedt
De website CommunicatieMethodenEMB laat voorbeelden zien van eenvoudige high-tech communicatie- hulpmiddelen die met kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) gebruikt worden.
In samenwerking met
Hans van Balkom, Leerstoel OC
Radboud Universiteit Nijmegen
Met financiële ondersteuning van
Fonds NutsOhra en het Revalidatiefonds
Het projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie maakt deel uit van het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool en van het programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie van het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).
Projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie | Lectoraat Technologie in de Zorg | Programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie EIZT | Henri Dunantstraat 2 | 6419 PB Heerlen
e-mail: info@wegwijzeroc.info