Communicatiehulpmiddelen maken vaak deel uit van een communicatie methode. Enkele communicatie methoden die bij kinderen en jongeren met een communicatieve beperking vaak worden toegepast, worden hieronder beknopt toegelicht.
PECS is de afkorting van ‘Picture Exchange Communication System’. Het is een methode waarbij kinderen door het uitwisselen van plaatjes met een communicatiepartner kunnen leren het initiatief te nemen in de communicatie. Deze methode werd ontwikkeld door Bondy en Frost en was oorspronkelijk gericht op kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen. Maar zij kan ingezet worden bij alle communicatieve beperkingen.
Voor meer informatie over PECS verwijzen we naar de volgende websites:
PODD is de afkorting van 'Pragmatic Organised Dynamic Display’ en werd ontwikkeld door Gayle Porter. Het is een methode om symbolen op verschillende niveaus te organiseren. Dit kan door middel van zowel een low-tech boek als een high-tech communicatiehulpmiddel of App. PODD kan voor alledaagse communicatie tussen kinderen en betekenisvolle anderen gebruikt worden.
Voor meer informatie over PODD verwijzen we naar de volgende websites:
Talking Mats werd ontwikkeld door Joan Murphy. Het is een middel voor interactie op basis van drie sets symbolen: onderwerpen, opties en een visuele schaal. De symbolen sets worden gebruikt om een conversatie tussen iemand met een communicatieve beperking en een communicatie partner te organiseren. Dit uitvoering kan zowel low-tech in de vorm van een matje met plaatjes als ook high-tech in de vorm van een app.
Voor meer informatie over Talking Mats verwijzen we naar de volgende website:
Op de website CommunicatieMethodenEMB vindt u een algemene informatie over communicatie met mensen uit deze doelgroep en een overzicht van geschikte communicatie methoden. De communicatiewijzer helpt de verschillende methoden met elkaar te vergelijken.
Enkele van deze methoden hebben een directe relatie met de inzet van OC, bijvoorbeeld:
Deze website is een initiatief van de Landelijk Platform EMG en het Landelijk Kennisnetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG).
In samenwerking met
Hans van Balkom, Leerstoel OC
Radboud Universiteit Nijmegen
Met financiële ondersteuning van
Fonds NutsOhra en het Revalidatiefonds
Het projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie maakt deel uit van het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool en van het programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie van het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).
Projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie | Lectoraat Technologie in de Zorg | Programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie EIZT | Henri Dunantstraat 2 | 6419 PB Heerlen
e-mail: info@wegwijzeroc.info