Een communicatiehulpmiddel helpt een persoon te communiceren. Communicatiehulpmiddelen zijn hulpmiddelen die helpen informatie in verschillende vormen te ontvangen, te verzenden, te produceren en te verwerken (ISO 9999, code 22).
Deze hulpmiddelen variëren van een communicatieschrift of –bord met letters, woorden, foto’s of picto’s tot een technologie-gebaseerd systeem zoals een spraakcomputer of een tablet of iPad. [Bron: Wegwijzer OC project; verklarende woordenlijsten; 2/2014]
Lichaamstaal
Wijzen met vinger/hand, oog
Eigen gebaren
Gebarensystemen/gebarentaal
Doorkijkramen/E-tranramen
Pictodragers
Sleutelhangers
Communicatiekaarten/borden
Communicatieklappers, mapjes of boeken
Letterborden
Eenvoudige systemen /
Spraakknopjes
Plaatjessystemen /
Statische systemen
Spraakcomputers /
Dynamische systemen
Tablets en smartphones met App’s
Bent u benieuwd naar de verschillende soorten communicatiehulpmiddelen? Heeft u vragen over welk type hulpmiddel het beste bij u of uw kind past? Wilt u eerst zelf meer weten over communicatiehulpmiddelen voordat u contact opneemt met een leverancier of een professional? Dan kunt u voor onafhankelijke informatie terecht bij de Hulpmiddelenwijzer van Vilans.
Een handige manier om de hoeveelheid informatie gericht te bekijken:
Stap 1: Klik op de "keuzehulp Spreken" en kies de beschrijving die het beste bij de situatie van uw kind past.
Stap 2: Geef een antwoord op de vragen.
Stap 3: Klik op "lees meer" om algemene informatie over het meest geschikte soort hulpmiddel te zien. Hier wordt verder toelichting over de toepassing, vergoedingsmogelijkheden en een prijsindicatie gegeven.
Stap 4: Klik op "producten" om meer informatie over specifieke hulpmiddelen per categorie te zien. Hier vindt u een overzicht van alle hulpmiddelen in deze categorie, meestal met een foto, en aanvullende informatie over de functionaliteit, een technische beschrijving en leveranciers. U kunt hulpmiddelen met elkaar vergelijken en de resultaten verfijnen door aan de linker kant "extra functies" aan te vinken.
In samenwerking met
Hans van Balkom, Leerstoel OC
Radboud Universiteit Nijmegen
Met financiële ondersteuning van
Fonds NutsOhra en het Revalidatiefonds
Het projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie maakt deel uit van het lectoraat Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool en van het programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie van het Expertisecentrum Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT).
Projectteam Wegwijzer Ondersteunde Communicatie | Lectoraat Technologie in de Zorg | Programma Hulpmiddelen en Ondersteunende Technologie EIZT | Henri Dunantstraat 2 | 6419 PB Heerlen
e-mail: info@wegwijzeroc.info